Anatomi

Anatomi

Hundens overlinje består af rygsøjle ,bækken og bløddelsvæv som f.eks. muskulatur. Rygsøjlen består af 7 halshvivler, 13 brysthvivler med ribben, lændehvivler, korsbenet og 20 halehvivler.

Rygsøjlen har 3 principielle mekaniske funktioner:

1) Beslyttelse af rygmarv og associerede nerverødder (spinalnerver).

2) Udviser støtte til at bære vægt og er hæfte for mange muskler.

3) Sørger for bevægelse der skal give fleksibilitet og gang (via led, ledbånd og muskler)

Karakteristika for de enkelte regioner:

 

Halsen (cervical):

Består af 7 hvirveler, hvoraf de første 2 er meget atypiske. De er med til at forme nakken og sørge for at hundens hoved kan bøjes både op/ned og til siden. Imellem 1. og 2. halshvirvel kan der finde rotation sted , som er nødvendig at halsen er så bøjelig som den er. Fra den 3. til den 5. hvirvel er der tale om "typiske" halshvirvler. De er store og har store fazetled. De sidste 2 halshvirvler, nr. 6 og 7 er ligeledes lidt atypiske idet de er mindre og så småt er begyndt at tage form som brysthvivlerne.

Generelt kan man om halsen sige, at den er en meget bevægelig vægtstang.

Brystdelen (thorax):

Generelt er de enkelte brysthvivler meget slanke og med en meget høj torntap. Alligevel er det en meget stabil region på hunden fordi der er ribben som er med til at danne en decideret brystkasse.

Skulderbladene stabiliserer den forreste del. Hældingen af torntappene er bagud fra de første brysthvirvler, så bliver de mere og mere opretstående. Den 11. brysthvirvel står lodret og herefter antager de sidste 2 brysthvirvler mere og mere fremadrettet hældning som lændehvirvlerne.

Lænden (lumbar):

Lændehvirvlerne har lave lidt fremadrettede torntappe og ingen ribben. Til gengæld har de nogle flade tværgående processer der "rager" ud og fremad på begge sider af hvirvlen i næsten vandret plan.

Korsben (sacrum):

Korsbenet dannes når de enkelte korsbenshvirvler vokser sammen i 6 måneders alderen. Typisk er der tale om 3. Korsbenet fortsætter efter den sidste lændehvirvel, nu igen med bagudrettede torntappe. På dette sted hvor vi altså har det store led imellem lænd og korsben, ses torntappene danne et stort V , som gør at bevægeligheden her er stor i op/ned plan, og således muliggør at hunden kan få bagparten ind under sig.

På begge sider af korsbenet er det envidere et led der forbinder korsbenet med bækkenet. Disse korsled er af særdeles stor betydning for videreførelse af bagpartens kraft til rygsøjlen og fremad.

Bækkenet (pelvis):

Bækkenet er en ringformet struktur , dannet af 3 knogler som vokser sammen i ca 3-6 måneders alderen. Der er dog sekundære forbeningspunktet i bækkenet som f.eks. hele hoftehjørnet og hofteledsskålen, der først er færdig forbenet omkring 3 års alderen.

Halehvirvler (coccygeal):

Meget små og enkle hvivler der sidder som "perler på en snor" lige efter korsbenet.