Når hjernen har bearbejdet og tolket på de indkomne stimuli, aktiveres den frontale del af hjernen. Herfra styres alle muskler, og dermed kan muskelaktiviteten korrigeres i forhold til sanseindtrykket. Så hvis det underlag man bevæger sig på, er stærkt hældende, vil hjernens indtryk af tyngdekraften fra diverse receptorer (syn, muskler m.fl.) resultere i, at nogle muskelgrupper nu er ekstra aktive, således at man ikke falder. Det samme gør sig gældende for en hest, som bevæger sig på et plant eller dybt underlag, eller går med tunge sko eller går uden sko.
Forekommer der er dysfunktion et eller flere steder i denne neuro-muskulære kommunikation, opstår der skader i form af kodeledsforvridning, gaffelbåndskade, ”hold i ryggen” etc.
Med udgangspunkt i denne kommunikation som pågår naturligt i kroppen mellem nervesystemet og musklerne er det muligt at påvirke dette samspil med specifikke udvalgte typer af sanse-stimulation, hvormed man kan få indflydelse på musklernes aktivitet og funktion.